dilluns, 23 de maig del 2011

Indigneu-vos!




Títol: Indigneu-vos!
Autor: Stephane Hessel
Traducció: María Belvis Martínez García
EDITORIAL DESTINO, bibloteca Social d'Olot
Primera edició, 2011
64 pàgines
ISBN: 978-84-9710-202-5
Preu: 5,00 €




SINOPSIS:

Stephane Hessel ha escrit aquest llibre per conscienciar la gent d'avui en dia, dirigit als joves, incitant-los que prenguin consciència que no tenim llibertat total i que pensem com a individu i no com a societat. En un dels capítols ens parla de la indiferència, del mantenir-nos al marge, de no indignar-nos, de no revelarnos... I que la solució per veure les injustícies és observar amb atenció. Hessel amb aquest llibre, pretén mostrar-nos diferents exemple de la societat actual, un col·lectiu té en compte els drets bàsics de l'individu, com ara un article de la Declaració dels Drets Humans que diu que cap individu pot patir tortures ni condemnes de mort, i encara n'hi ha a determinats països. En un altre capítol ens parla de la situació a Palestina, de com tots ignorem el problema de la franja de Gaza i es aquí quan cita al filòsof Sartre i la relació dels homes amb la violència. Hessel amb el pretext de parlar del problema palestí aprofita per fer una reflexió sobre la violència i que tots els problemes es solucionarien millor posant en pràctica maneres no-violentes. Finalment, al llibre hi ha un apartat de “notes” on cita diferents dates i fets que demostren que si ens indignem podem canviar el món i millorar-lo.






CRÍTICA:

Encara que aquest llibre a primera vista ens pugui semblar molt curt hi ha molta informació, el podriem resumir: “en el pot petit hi ha la bona confitura” mai més ben dit. Cal llegir-lo atentament i a poc a poc, fins i tot dues vegades per acabar d'entendre'l bé. No es ben bé un llibre, no té una presentació, un nus ni un desenllaç, només hi ha un personatge i aquest fa una reflexió sobre diferents fets que han succeït i que ens han passat a tots nosaltres desaparcebuts. Per això el fil conductor és la incitació a indignar-nos, a revelarnos contra totes aquelles coses que la societat actual no respecta, ja siguin els drets humans o l'ús de la violència. De totes maneres és un llibre fàcil de llegir, amb un vocabulari estàndard i clar, no és un llibre d'història, ens aporta diversos fets per sobre sense profundir en dates concretes no correletives, bastant actuals. Bàsicament crec que les dades són perquè ens adonem de com nosaltres, els humans, indignant-nos podem fer canviar la història, com per exemple els drets de la dona.

Sorprenentment aquest llibre m'ha fet pensar, potser no m'he indignat com Hessel pretenia pero m'ha servit per reflexionar sobre diferents coses a què no dono importància o dono per bones quan no ho són. No estic acostumada a llegir aquesta clase de llibres, sense trama, però com que és tan curt no puc dir que se m'hagi fet pesat ni que m'hagui costat. Indiferent no m'ha deixat, però tampoc m'ha agradat, potser encara estic pensant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada